Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Kraina miodu i trucizny

Kraina miodu i trucizny

Mity o mleku

Coraz więcej badań neguje przestarzały pogląd że mleko krowie jest najlepszym źródłem wapnia dla człowieka. Coraz więcej wskazuje że spożywanie niepasteryzowanych produktów może spowodować więcej szkody niż pożytku.

 

Zawartość wapnia w mleku i jego przyswajalność dla nas.

 

Wapń w naturze występuje w skałach wapiennych, kredzie i w marmurze.  Dlatego cześto niedobory wapnia objawiają się spożywaniem przez dzieci niejadalnych przedmiotów np. ziemi lub tynku.

Minerał ten jest bardzo ważnym elementem zapewniającym zdrowie i wytrzymałość kości, ok 99% tego minerału znajduje się właśnie w naszych zębach i kościach. Pozostały 1% odpowiada za skurcze mięśni, pracę serca, krążenie krwi, hamowanie reakcji alergicznych i funkcjonowanie systemu nerwowego.

 

Mleko i produkty zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią zdrowsze źródło tego pierwiastka. Dobrym żródłem wapnia są warzywa: brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, kapusta, nać pietruszki. Bogate w ten pierwiastek są też figi, morele, orzechy, w szczególności migdały i orzechy brazylijskie. Dobrym źródłem są też rośliny strączkowe - groch, fasola, soczewica, ser tofu.

 

dzienna dawka zaspokajająca potrzeby dorosłego człowieka to 700 miligramów:

 

Opakowanie Tofu (250g) - 500 mg

Nasiona sezamu ( 25 g - mała garść)  - 168 mg

Nasiona słonecznika ( 25 g - mała garść ) - 28 mg

Brokuł (80g - porcja) 32 mg

Kapusta włoska (80g - porcja) -120 mg

Migdały ( 30 g - mała garść ) 87 mg

Mleko sojowe Alpro (szklanka) 240 mg

Suszone figi (4-6 sztuk) 250 mg

Tahini (pasta z sezamu - dwie łyżeczki ) 68 mg

 

Wszystkie ssaki póki nie są jeszcze gotowe na samodzielne życie piją mleko swoich matek. Ludzie wprzeciwieństwe do innych ssaków piją mleko wytworzone przez samice  innych gatunków. Krowie mleko zawiera taką ilośc wapna jaka pozwala na dojrzewanie kośca cieląt w okresie mniej więcej roku. Zawiera cztreokrotnie więcej wapna niż mleko kobiece. Nadmiar wapnia w diecie powoduje odkładanie się go w nerkach, dlatego niewskazane jest podawanie mleka krowiego niemowlętom do pierwszego roku życia.

 

Mleko nie jest niezbędnym elementem diety dla dzieci. Ostatnie badania amerykańskich pediatrów dowiodły że zwiększone spożywanie nabiału przez dzieci ma ograniczony wpływ na ich kości. Kluczową potrzebą okazała się tutaj aktywność fizyczna która w znacznie większym stopniu wpływa na zdrowie dzieci niż dieta.

 

Są jednak ludzie którzy wogóle nie trawią mleka. Zjawisko to nazywamy nietolerancją laktozy.  Laktoza to cukier mleczny - złożony jest z dwóch cząsteczek cukrów prostych glukozy i galaktozy. Aby rozerwać między nimi musi zadziałać enzym laktaza - który przestaje być produkowany przez organizm w momencie odstawienia od piersi. Fakt ten wskazuje na to że mleko nie jest naturalnym pożywieniem dla człowieka. Nietolerancja laktazy objawia się mdłościami, skurczami jelit iogólnym podrażnieniem układu pokarmowego. Jest to zjawisko o wiele bardziej powszechne niż sądzimy, występuję u 90-100% Azajatów, 65-70% Afrykańczyków i ok 10% mieszkańców Kaukazu.

 

W Europie zaś coraz częstszym niepokojącym zjawiskiem jest uczulenie na mleko. System odpornościowy człowieka traktuje wtedy białka melka jako intruza i jego reakcja jest bardzo silna i przykra dla człowieka. Często daje efekty takie jak nadprodukcja śluzu, zatykanie uszu, egzema skóry, ostra kolka i wymioty. Trudno uniknąć kazeiny (białko zawarte w mleku) ponieważ jest bardzo powszechnie stosowana jako dodatek sożywczy w innych produktach takich jak pieczywo, płatki kukurydziane, zupy w proszku, margaryna, słodycze.

 

 źródło;

 

http://milkmyths.org.uk/health/index.php

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka