Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Sezon na mandarynki

Sezon na mandarynki

Zima niezmiennie od wielu lat kojarzy mi się z mandarynkami. Te soczyste aromatyczne owoce kuszą nie tylko swoim kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Czy wiesz jakie bogactwo zamknięte jest w tym małym, pomarańczowym owocu?

 

Mandarynki są niezwykle bogate w witaminę C. Dwa owoce średniej wielkości pozwalają zaspokoić dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu w tę witaminę. Polecane są osobom ze schorzeniami dróg moczowych, ze względu na działanie zasadotwórcze.

Jedzenie mandarynek obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy typu II oraz raka wątroby, nawet jeśli ktoś jest w wysokiej grupie ryzyka zachorowania na nowotwór.

mandarynki

Mandarynki znalazły też zastosowanie w kosmetyce, a to dzięki ich właściwościom ściągającym i przeciwzapalnym. Wyciągi z tego owocu można znaleźć między innymi w preparatamandarynkach zapobiegającym rozstępom. Znajdziecie je również w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej ze skłonnością do wyprysków i trądziku.

Wartościowy jest nie tylko miąższ z mandarynki, ale także skórka. Zawarty w niej związek Salvestrol Q40 w tkance nowotworowej przekształca się w toksyczną substancję, która jest w stanie niszczyć niektóre komórki nowotworowe.

Warto podkreślić, że te wszystkie dobrodziejstwa możemy otrzymać delektując się cudownym, słodkim smakiem, a jednocześnie prawie nie dostarczając do swojego organizmu kalorii. Jedna średniej wielkości mandarynka ma tylko około 30 kcal.

 

Teresa Fijałkowska

 

mandarynka

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka