Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Przekonaj się - Żywność ekologiczna kontra konwencjonalna, czyli fakty i mity na temat zdrowej diety...

Przekonaj się - Żywność ekologiczna kontra konwencjo...

Z dietetykiem Magdaleną Czyryndą z firmy Dietosfera rozmawiała Karolina Kopocz

Ekologiczne produkty spożywcze są w Polsce o około 200% droższe niż żywność konwencjonalna (na świecie ta różnica wynosi zaledwie 20%). Wynika to z wyższych kosztów uprawy i hodowli, ale również z faktu, że nasz kraj jest dopiero na 34 miejscu na świecie, jeżeli chodzi o produkcję eko-żywności (pierwsza jest Australia, a w Europie Austria). Choć popularność produktów ekologicznych rośnie z roku na rok, w Polsce działa tylko 100 sklepów z żywnością organiczną! Rośnie o około 25% rocznie ilość Eko-gospodarstw (w 2003 roku było ich 2286, a 2010 jest już ponad 10 000). 

Czy naprawdę warto wydawać olbrzymie sumy na składniki pochodzenia ekologicznego? Jakie warunki musi spełniać gospodarstwo ekologiczne? Czy właściwości prozdrowotne eko-produktów są naprawdę większe? Na te i wiele innych pytań odpowiada Magdalena Czyrynda, dietetyk pracująca dla firmy Dietosfera.

Jakie warunki musi spełniać produkt spożywczy, żeby mógł być nazwany ekologicznym?

Warzywa i owoce muszą być uprawiane bez chemicznych środków ochrony roślin i łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych, ale z zastosowaniem naturalnych nawozów zwierzęcych i kompostów. Hodowla zwierząt musi być prowadzona zgodnie z ich potrzebami, a głównym ich pożywieniem są naturalne pasze produkowane w gospodarstwie. Obowiązuje zakaz używania antybiotyków, hormonów wzrostu, dodatków do pasz, żywności genetycznie modyfikowanej jak też mączki mięsnej i kostnej. Po zastosowaniu leku weterynaryjnego dwukrotnie wydłuża się czas, kiedy mięso trafi na rynek. Jeżeli kupujemy produkt przetworzony, np. dżem to w 95% musi być on oparty na ekologicznych składnikach. Nie może zawierać środków barwiących i słodzących, dodatków syntetycznych, środków zapachowych, składników genetycznie modyfikowanych oraz syntetycznych kwasów tłuszczowych typu trans.

W jaki sposób możemy sprawdzić czy produkt, który kupujemy rzeczywiście powstał zgodnie z tymi wymogami?

Na opakowaniu musi widnieć nazwa i numer jednostki certyfikującej (jest ich u nas w kraju 11 m.in. COBICO i Ekogwarancja) - certyfikat odnawiany jest co rok, nazwa producenta i eko-znaczek - wspólny dla całej Unii Europejskiej. Producenci często umieszczają na produkcie słowo ,,bio", co zazwyczaj jest tylko chwytem marketingowym. Bądźmy bardzo uważni kupując produkty ekologiczne.

Czy warzywa i owoce z upraw ekologicznych są rzeczywiście zdrowsze?

Nie ma badań, które stwierdzają to jednoznacznie. Są natomiast takie, które potwierdzają, że eko-produkty roślinne zawierają nawet o połowę mniej azotanów i azotynów, które mogą powodować methemoglobinemię u noworodków, małych dzieci i ludzi starszych. Ponadto azotyny w reakcji z aminami (organicznymi związkami chemicznymi) mogą powodować nowotwory przewodu pokarmowego i białaczkę. Ważne jest, że w polskich produktach ekologicznych nie stwierdzono żadnych pozostałości pestycydów (w innych krajach takie występują). Te z kolei są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Czy warzywa i owoce z gospodarstw ekologicznych mają więcej witamin i związków mineralnych?

Tak jak pokazują badania zawierają średnio około 30% więcej witaminy C, 20% więcej żelaza, 30% więcej magnezu, 14% fosforu i 120% więcej fito związków, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm - mają między innymi właściwości przeciwnowot. Produkty ekologiczne wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Choć nie zostały jeszcze zrobione badania, które jednoznacznie popierają tę tezę, widać to na przykład po stanie zdrowia i wynikach badań osób, które wybierają żywność ekologiczną. Myślę, że coraz więcej Polaków przEKOnuje się do organicznego jedzenia. Im więcej nas będzie tym tańsze i łatwiej dostępne będą te produkty.worowe (podobnie jak witamina C). Dlatego takie warzywa i owoce są wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej.

Czy mają mniej szkodliwych metali ciężkich?

Kadm, ołów, arsen, rtęć i cynk - te metale mogą pojawić się w uprawie. Pochodzą z kilku źródeł m.in. z przemysłu, transportu, odpadów komunalnych lub nawozów. W przypadku uprawy ekologicznej eliminujemy tylko ostatni czynnik ryzyka - nawozy. Niestety badania pokazują, że eko-produkty roślinne mają podobną zawartość metali ciężkich co te z uprawy konwencjonalnej.

Eko warzywa i owoce lepiej smakują, ładniej pachną... Z czego to wynika?

Mają większą zawartość węglowodanów (cukrów), co wpływa na smak i zapach. Niestety zawierają mniej białka.

Zauważyłam, że roślinne produkty eko lepiej się przechowuje. Dlaczego?

Dzięki zwiększonej ilości węglowodanów są bardziej mięsiste, a przez to dłużej zachowują świeżość i później zaczynają gnić.

Czy ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego mają również lepszą jakość?

Zdecydowanie tak. Spójrzmy na przykład na mleko. To produkowane przez krowy w systemie ekologicznym zawiera więcej tłuszczu, wapnia i witaminy C. Stan zdrowia zwierząt ze stad ekologicznych jest zdecydowanie lepszy. Wołowina i cielęcina z chowu eko jest bogatsza w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), bardzo ważne dla naszego zdrowia. Mięso eko-kurcząt ma więcej dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest chudsze.

Podsumowując, czy powinniśmy się przEKOnać do żywności ekologicznej?

Produkty ekologiczne wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Choć nie zostały jeszcze zrobione badania, które jednoznacznie popierają tę tezę, widać to na przykład po stanie zdrowia i wynikach badań osób, które wybierają żywność ekologiczną. Myślę, że coraz więcej Polaków przEKOnuje się do organicznego jedzenia. Im więcej nas będzie tym tańsze i łatwiej dostępne będą te produkty.

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka