Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Antyutleniacze

Antyutleniacze

Strażnicy zdrowego życia

Co to takiego? Wiele o nich słyszymy, ale czym są i  jak rzeczywiście działają wie niewielu z nas. Spróbujemy krótko przybliżyć te związki i ich dobroczynne działanie na nasz organizm. 

 

 

  Przeciwutleniacze, antyoksydanty. Pod tymi z pozoru różnobrzmiącymi nazwami ukrywają się cząsteczki które mają bronić przed utlenieniem. Zaraz, ale przecież tlen jest niezbędny dla każdego organizmu !! Nie chodzi tutaj jednak o oddychanie powietrzem ale o chemiczny proces nazywany utlenieniem. Reakcja ta jest bardzo powszechna, i prowadzi do zmiany poziomu energii atomu lub pierwiastka.

 Wolne rodniki są cząsteczkami które tą reakcję ułatwiają. Są bardzo chętne aby przyłączać się do biologicznie czynnych substancji i tym samym je dezaktywować. Przyciągają każdy możliwy do utlenienia związek i natychmiast go redukują (to inna nazwa reakcji utlenienia), powodując że traci on swoje pierwotne funkcje. Niebezpieczeństwo wolnych rodników łączy się z ich reaktywnością – są w stanie “zabijać” działanie bardzo wielu substancji aktywnych niezbędnych do działania organizmu człowieka. Przypominają trochę rozwścieczony tłum demonstrantów niszczących wszystko co spotka na swojej drodze.

 Nasze ciało produkuje wolne rodniki w niedużych ilościach, aby wspomagać walkę z patogenami w trakcie chorób, czy stanów zapalnych. Ich produkcja jest również efektem ubocznym naturalnych procesów zachodzących w naszym ciele. Działalność wolnych rodników przyczynia się do powstawania nowotworów, osłabia układ odpornościowy, powoduje choroby serca i inne schorzenia. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się całego organizmu.

 Produkcja wolnych rodników w organizmie zwiększa się poprzez: palenie papierosów, picie alkoholu, działanie promieni rentgenowskich i słońca, ekspozycja na metale ciężke (ołów, kadm, rtęć), tlenki azotu (żywność, spaliny), spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze typu trans, zbyt intensywne uprawianie sportu (nadmierna przemiana materii powoduje nadprodukcję wolnych rodników), przyjmowanie niektórych leków (antydepresanty, tabletki antykoncepcyjne, steroidy)

  Bardzo szkodliwe są wolne rodniki, które przyjmujemy w nadmiarze wraz z pokarmem. Zawierają je wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, oraz produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają  również bardzo dużo wolnych rodników.

  Na szczęście nasz organizm posiada naturalną broń do walki z nimi, są to tzw. fizjologiczne antyoksydanty. Pełnią  one rolę dobrych strażników pilnując aby wolne rodniki nadmiernie się nie rozpanoszyły w naszym ciele wyrządzając  gospodarzowi szkody. Takim regulatorem jest m.in witamina C i E.

 Z wiekiem nasze ciało przyswaja i produkuje coraz mniej przeciwutleniaczy. Im jesteśmy starsi tym bardziej jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników – przypuszcza się, że jest to jeden z powodów starzenia organizmu.

 Możemy dostarczać naturalnych przeciwutleniaczy, dbając aby w dostatecznych ilościach pojawiły się w naszej diecie. Najważniejszymi antyoksydantami  które łatwo możemy dostarczyć z dietą to związki polifenoli oraz antocyjany i falwonoidy .Antocyjany są to barwniki roślinne o kolorach czerwonym, fioletowym i niebieskim. Znajdziemy je  w winogronach, borówkach i jagodach.    

 

Przeciwutleniaczami są też inne barwniki roślinne - karotenoidy, zawarte np w marchewce. Warzywo to dostarcza również grupę innych antyoksydantów takich jak  minerały oraz witaminy z grupy A, B, C i E. Polifenole zawarte w kawie i w czerwonym winie, rozgrzeszają odrobinę smakoszy tych używek. Doskonałym żródłem antyutleniaczy jest również wywar zielonej herbaty.Pamiętajmy jednak że najlepsza ochrona przed wolnymi rodnikami to unikanie ich nadmiernej produkcji w naszym organizmie, czyli prowadzenie zdrowego stylu życia.

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka