Jesteś tutaj: Strona główna » Blog » Kuchnia Eko » Bezglutenowe pankcake's z malinami

Bezglutenowe pankcake's z malinami

Z racji mojej miłości do wszelkich placków, racuchów i innych "naleśnikopodobnych" dzisiaj zaproponuje Wam moje nowe odkrycie - wersja amerykańskich pancake's z kaszką kukurydzianą w roli głównej. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarkę.

Składniki na jedną (sporą) porcję:

 

- 50g kaszy kukurydzianej

- 1 łyżka mąki gryczanej

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka sojowego

- 1 łyżeczka syropu z agawy

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cynamonu (optymalnie)

 

Mleko podgrzewamy w rondelku, wsypujemy kaszkę oraz syrop z agawy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i łączymy razem wszystkie składniki. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obydwu stron do zarumienienia.

Podajemy z wybranymi sezonowymi owocami wg uznania.

 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka