Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Dynia: jak ją ugryźć?

Dynia: jak ją ugryźć?

Już lada moment rozpocznie się dyniowy sezon na bazarach i w sklepach. Dynia króluje na naszych stołach od września nawet do końca stycznia. Warzywo to bardzo dobrze się przechowuje, idealnie nadaje się na przetwory.

 

Jakie składniki zawiera dynia?

Właśnie teraz dynia smakuje najlepiej: jest w pełni dojrzała i pięknie wybarwiona. Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. Jest niskokaloryczna (10 dag to 39 kcal), bogata w błonnik, potas, wapń, selen i cynk, a zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Cynk, którego dobrym źródłem są pestki dyni (10 mg w 10 dag), ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Nazywany jest też męskim pierwiastkiem – chroni prostatę.

 

 

Olej z pestek dyni

Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików i innych pasożytów. Wiadomo też, że nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego. Nie znosi podgrzewania. Po otwarciu trzeba go przechowywać w lodówce.

 

Przykładowy przepis z dynią w roli głównej - zupa-krem z dyni Agnieszki Kręglickiej

 

 

Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

źródło zdjęcia: www.rondelek.pl

Autor przepisu: Agnieszka Kręglicka

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka