Danie błyskawiczne: kasza jaglana z warzywami
Przepyszne i proste w wykonaniu danie z niedocenianej kaszy jaglanej z grillowanymi warzywami i aromatycznymi sosami.
Przeczytałam ostatnio wpis na blogu o daniu z kaszy jaglanej który mnie bardzo zainspirował i postanowiłam zrobić go po swojemu. Pogoda nas nie rozpieszcza, 4 kwietnia 2013 roku, śnieg za oknem pada jak w grudniowe święta, zaspy są po kolana (przynajmniej u mnie obok domu). Aura jednym słowem sprzyja ciepłemu, rozgrzewającemu jedzeniu. A jak pewnie wszyscy wiedzą kasza jaglana jest nazywana złotem Polaków bo podobno zawiera wszystko czego potrzebujemy żyjąc w tym kraju. Ja zresztą zimową porą codziennie jem na śniadanie kaszę jaglaną na słodko i czuję że trzyma mnie przy życiu.
Składniki na kaszę:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka rosołku wegetariańskiego
Składniki na warzywa:
2 marchewki
1 czerwona cebula
kilka brukselek
2 małe cukinie
1 jabłko
pietruszka do posypania
Składniki na sos do kaszy:
6 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie składniki wymieszać i po ugotowaniu kaszy - dodajemy ten sos do kaszy, wymieszać i gotowe.
Składniki na sos do warzyw:
1/2 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy, aż do zmiękczenia. W międzyczasie przygotowujemy sosy.
sos do kaszy
Sos do warzyw: do octu dodajemy cukier i gotujemy na maleńkim ogniu aż trochę zgęstnieje. Jak będziecie gotować za długo - może być za gęsty, wtedy dodajcie trochę octu balsamicznego i chwilę pogotujcie.
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Blanszujemy je na rozgrzanej patelni, aż będą miękkie (ew. gotujemy w wodzie, a potem na krótko na patelnie/ gotujemy na parze) (ok. 10 minut).
Do naczynia nakładamy porcję kaszy, na to kładziemy warzywa, które przed samym podaniem polewamy sosem z octu.
Podajemy z uśmiechem na twarzy i delektujemy się do ostatniego kęsa ;-) SMACZNEGO!
Dodaj komentarz
Komentarze