Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Nie taki granat straszny ...

Nie taki granat straszny ...

Ten tajemniczy, czerwony owoc uprawia się już o setek lat, przeważnie w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Przedniej. Skórka i sok granatu są od dawna wykorzystywane jako barwniki i substancje lecznicze.

 

 

Granat składa się z jagód, połączonych miąższem i otoczonych gładką, lekko zarumienioną skórką. Ponad pięćdziesiąt procent owocu stanowią pestki. W historii ludzkości granat od dawna zajmuje szczególne miejsce. Jest uznawany za owoc przedłużający życie, wzmacniający serce i układ oddechowy. Uprawiano go już pięć tysięcy lat przed naszą erą. Starożytna medycyna chińska doceniła właściwości granatu, uznając sok z tego owocu za życiodajny nektar. Spożywanie go miało zapewnić człowiekowi długowieczność, młodość oraz płodność. Owoc ma wiele ziaren, został więc uznany za symbol płodności, a sok granatu nazywano napojem miłości, ponieważ podnosi doznania erotyczne i chroni przed nowotworem prostaty.

 

 

 

KULINARNY POMYSŁ NA GRANAT

Zdjęcie pochodzi ze strony Kwestia Smaku (przepis )

Kalafior z granatem - przepis Kwestia Smaku

 

 

 Właściwości lecznicze granatu


Granat jest źródłem witaminy C, potasu, niacyny, błonnika, kwasów organicznych oraz białka. Sok z tego owocu poprawia przepływ krwi w sercu, przez co przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia. Zapobiega również chorobie wieńcowej, obniża ciśnienie i łagodzi stany zapalne. Dowiedziono również, że leczniczą właściwością granatu jest opóźnianie procesów starzenia, likwiduje zaburzenia erekcji oraz przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów. Spożywanie świeżych owoców pozytywnie wpływa też na stan zdrowia w trakcie przeziębienia i w okresie gorączkowania. Wspiera również proces leczenia astmy. Picie soku z granatów przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Obecnie trwają badania nad właściwościami olejku z pestek granatu, mającymi zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Lecznicze zastosowanie ma nie tylko jadalna część owocu, ale również skórka granatu, garbniki w niej zawarte są wykorzystywane w farmacji. Natomiast kora granatowca jest bogata w alkaloidy, niezbędne do produkcji środków działających przeciwtasiemcowo. Jest więc wykorzystywana przy produkcji leków weterynaryjnych.
  

 

 

Właściwości kosmetyczne granatu

 

Właściwości granatu znajdują zastosowanie również w produkcji kosmetyków. Udowodniono, że owoc ten wręcz zbawiennie wpływa na proces regeneracji skóry. Przede wszystkim poprawia jej ukrwienie i koloryt, przyspiesza gojenie się trądziku oraz ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Sok z granatu jest bogaty w kwas elagowy, wzmacniający ściany komórek, zapobiegający utracie przez nie wody, spowalniający proces starzenia, wygładzający zmarszczki oraz zwiększający ochronę przed skutkami promieniowania UV. Właściwości granatu wzbogacają kosmetyki w składniki poprawiające jędrność skóry, zapewniające jej właściwą elastyczność, nawilżenie oraz odżywienie. Korzystnie wpływają również na wygląd włosów i paznokci.

 

 

DOMOWA MASECZKA

Nadaje się ona do każdego typu skóry. Odświeża, nawilża i nadaje zdrowy koloryt zmęczonej cerze. Składniki do przygotowania maseczki:

  • 1/2 owocu granatu
  • 1 żółtko
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju z pestek winogron
  • łyżka płatków owsianych

Ziarna owocu granatu należy zmiksować lub rozgnieść widelcem, wszystkie składniki dobrze wymieszać i nałożyć na oczyszczoną twarz i dekolt na ok. 20 minut. Po tym czasie dobrze oczyścić twarz ciepłą wodą i bezalkoholowym tonikiem, a następnie wklepać dowolny krem.

 

Możecie też kupić gotowe produkty z granatem. Substancje aktywne (wyciąg granatu) znajdziecie m.in. w ujędrniającym maśle marki HELAN.

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka