Jesteś tutaj: Strona główna » Blog » Kuchnia Eko » Orzechowy mazurek z miodem gryczanym

Orzechowy mazurek z miodem gryczanym

Mazurek dla większości z nas jest obowiązkowym daniem na wielkanocnym stole. Nieprzyzwoicie słodki, bogato zdobiony - umili nam poobiednie, świąteczne popołudnie przy herbacie.

 

 

Składniki:
40 dag mąki razowej
30 dag masła
8 dag cukru trzcinowego (zmielonego w młynku)
1 laska wanilii
3 żółtka
szczypta soli
20 dag masła
20 dag miodu gryczanego ( u nas Dziki Miód )
50 dag orzechów włoskich i orzeszków ziemnych
płynna czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto : wymieszać mąkę, masło, cukier trzcinowy i ziarenka z wanilii. Dodać do tego żółtka, sól i zagnieść ciasto. Następnie ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkować między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm.

Ciastem wyłożyć natłuszczoną blachę i uformować brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut w temp. 180°C.

Masa orzechową :  w rondlu rozgrzać masło z miodem i dodać rozdrobnione orzechy. Chwilę podgrzewać, ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową i wygładzić powierzchnię.

Po przestygnięciu mazurka, można zacząć dekorowanie czekoladą/ składnikami wg uznania.

 

Smacznych Świąt!

 

słoik z miodem gryczanym od

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka