Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ŚRODOWISKO » Pamiętacie stare sady ??

Pamiętacie stare sady ??

Odnawiajmy stare odmiany drzew owocowych !

Jabłonie kiedyś były wielkimi drzewami i to wcale nie dlatego że my byliśmy dziećmi. Teraz, nowoczesne sady szczepi się na podkładkach skarlających które sprawiają że drzewo jest małe, zwarte, kompaktowe i łatwiejsze w uprawie. 

 

Nowe odmiany hodowane były też aby uzyskać inne cechy. Powodem tego jest fakt że, jabłka służą teraz do trochę innych celów niż 100 lat temu.

Kilka pokoleń wstecz drzewa owocowe miały zapewnić plon rodzinie i dać jej zapas owoców na zimę. Parę rozłożystych jabłoni w ogrodzie zupełnie ku temu wystarczało. Nie wymagały one szczegółowej opieki, specjalistycznego cięcia i 20 oprysków w ciągu sezonu. Rodziły za to niewiele często odrobinę "parchatych" jabłek.

 Nazwa starej odmiany " Kosztele" wzięła się podobno z legendy o pańszczyźnianym chłopie i  jego panu. Kiedy spracowany rolnik przynosił część plonu aby oddać ją Wasalowi ten spojrzał na niewielką ilość jabłek w koszu  i podobno spytał :

- Kosz tele ?? spodziewając się o wiele większego plonu.

 To jest powód dlaczego stare odmiany zostały powoli skazane na wymarcie. Te nowowczesne były przystosowane do wielkohektarowej produkcji, i długiego przetrzymywania owoców w chłodniach.

 Stare odmiany jednak powoli wracają do łask. Na szczęście naukowcy i rolnicy w porę powzięli odpowiednie kroki. Stworzono nawet osobne naukowe jednostki zajmujące się ochroną starych odmian. Ci sadownicy którzy je rozmnażają mogą liczyć na dopłaty. Skąd ta nagła zmiana frontu ?? Nie tylko sentyment za smakiem poczciwej antonówki jest tutaj powodem. Naukowcy zorientowali się że tylko utrzymanie jak najszerszej bioróżnorodności w obrębie gatunku pozwoli na dalszy jego hodowlany rozwój. Na przykład stare odmiany jabłek mają olbrzymi genetyczny wkład w powstanie nowoczesnych odmian odpornych na choroby, które nie potrzebują oprysków, dobrze plonują i smakują doskonale !

 

Jabłonie

 

‘Kronselska’, należy do bardzo starych odmian, wyhodowana jeszcze w drugiej połowie XIX w. Swego czasu bardzo popularna w Polsce, jednak dziś już zapomniana, spotykana tylko w starych sadach. Ta letnia odmiana owocuje przemiennie, co drugi rok. Jest to naturalne zjawisko ale jakże niepożądane w sadach produkcyjnych !!Owoce są duże i bardzo smaczne i soczyste. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Niestety odmiana podatna jest na grzyby powodujące mączniaka i parcha jabłoni.

Antonówka 
to bardzo stara odmiana białoruska. Drzewo o szerokiej koronie, mrozoodporne, odporne na choroby. Owoce duże, czasem lekko żebrowane, skórka jasnożółta, miąższ aromatyczny, so-czysty, kwaskowaty. Dojrzewają pod koniec września i mogą być przechowywane do grud-nia. Doskonale na dają się na przetwory.

Kosztela
 to dmiana polska, rozpowszechniona w całym kraju w XIX wieku. Drzewo silnie rosnące two-rzy kulistą koronę, mrozoodporne, odporne na większość chorób. Owoce średniej wielkości, okrągłe, zielone, o twardym soczystym, słodkim miąższu. Dojrzewają w październiku, mogą być przechowywane do grudnia. Jest to odmiana deserowa nie nadaje się na przetwory.

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka