Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Wege Polska- restauracje Wege!

Wege Polska- restauracje Wege!

Zjedz wege w Polsce. Przedstawiamy Wam adresy restauracji gdzie możecie smacznie i zdrowo zjeść. Do zobaczenia!

Poznań

 

Kwadrat vegan bistro&cafe

ul. Woźna 18

wt.-czw. 12-21

pt.-niedz. 12-22

Poznaniacy mają szczęście. Cała wegańska Polska zazdrości im takich słodkości, jakimi mogą się raczyć prawie na co dzień w tym bistro. Oczywiście nie ustępują im zupy czy dnia główne. Na łasuchów czeka np. bezglutenowy sernik nugatowy z gładkiego tofu z orzechami i czekoladą, zupa z cukinii czy młody bób duszony z pieczarkami i pomidorami z koperkiem, podsmażanymi młodymi ziemniakami i sosem koperkowym (lecie). W Kwadracie je się oczami. Wszystko wygląda zdrowo, świeżo, soczyście.  Ceny są bardzo przystępne.

 

Chwirot

ul. Rybaki 10

pon.-pt. 11-19

sob. 12-17

Szaszłyk sojowy – 16 zł, kotlet z soczewicy zielonej – 14,50 zł, kotlet z fasoli czerwonej – 14,50 zł, kotlet warzywno-sojowy 14,50 zł – tak dania głównej w tym vege barze. Podawane są z ryżem lub kasza i zestawem surówek. W menu jest tez oferta dnia oraz razowe pyszności. Na miejscu można poczytać książki o wegetarianizmie. Obsługa jest bardzo miła.

 

MiXtura Vege Cafe

ul. Piekary 17

pon.-pt. 12-21

sob. 13-21

niedz. 13-20

To w 99,9% wegańska knajpa! Jedyne wegetariańskie są opcjonalnie sery do burgerów, ale mają w swojej ofercie także ser wegański. Przykładowe menu: pieczone cukinie faszerowane ryżem z warzywami i szpinakiem z dużą dawka prażonego sezamu zapiekane pod serem vegan, podawane z sałatką oraz vegan banoffee pie. Podobno podają tutaj najlepsza fasolkę po bretońsku w całym Poznaniu.

 

Zielona Góra

 

Zielona Jadłodajnia

ul. Kupiecka 5

pon. wt. śr. 13-20

czw. pt. sob. 12-22

niedz. 14-20

Jest to pierwsza restauracja wegetariańska w Zielonej Górze, istnieje od marca 2010. Zupy, pierogi, placki ziemniaczane, makarony, warzywa inaczej, kotleciki, serowe, szaleństwa, pizza – menu jest bardzo różnorodne. Miejsce jest nietypowe i wyjątkowe, doprawione  koncertami, przedstawieniami teatralnymi, pokazami filmowymi, wystawami.

 

Wege Mania

ul. Bohaterów Westerplatte 11

pon.-pt. 10-18

sob. 10-15

Domeną podawanych tutaj potraw są: zdrowie, świeżość, jakość i smak.Do przygotowywania oferowanych dań używa się wyłącznie produktów najwyższej jakości, ekologicznych i zdrowych pozyskiwanych od lokalnych wytwórców. Oprócz codziennie innego dania dnia, w menu znajdziemy inne pyszne dania m.in.: camembert zapiekany z żurawiną, tofucznica ze świeżą sałatką, tagliatelle pełnoziarniste z sosem Napoli, tofu zapiekane z bukietem surówek, racuchy z mąki orkiszowej z jabłkami, pierogi z mąki orkiszowej z soczewicą, ze szpinakiem.

 

Kraków

 

Ro Raw Organic

pl. Wolnica 12

ul. Gołębia 1

pon.-niedz. 11-19

Tu robi się prawdziwą rewolucję żywieniową. Jest to miejsce witariańskie i wegańskie. Podaje wyłącznie dania niepoddane obróbce termicznej, czyli surowe lub suszone w temperaturze do 41 stopni Celsjusza, dzięki czemu nie tracą żadnych wartości odżywczych. „Przyjemność, która nie pozostawia konsekwencji, smaki, które zapadają w pamięć na zawsze, energia, która wypełnia każdą naszą cząstkę” - tak Ro Raw Organic reklamuje swoją kuchnię.

 

Karma

ul. Krupnicza 12

pon.-pt. 8-20

sob.-niedz. 10-19

Piekarnia, restauracja i palarnia kawy. Wszystkie dania wegetariańskie, spory wybór wegańskich. Ciasta są wegańskie i bezglutenowe, kawa własnoręcznie palona, własny chleb, codziennie dwie zupy i dwa dania główne, również spory wybór dań śniadaniowych, podawanych przez cały dzień.

Nie ma mikrofali ani mrożonek. 

 

Glonojad

Plac Matejki 2

pon.-pt. 8-22

sob.-niedz. 9-22

Samoobsługowy bar wegetariański znajduje się rzut beretem od Galerii Krakowskiej, naprzeciwko ASP. Wszystkie potrawy i surówki przygotowywane są codziennie, na miejscu, bez użycia półproduktów. Zdecydowana większość warzyw, owoców i ziół pochodzi z małych, lokalnych i rodzinnych gospodarstw rolnych w Małopolsce. Wszystkie recenzje internautów i dziennikarzy mają bardzo dobre.

 

Cafe Młynek

Pl. Wolnica 7

pon.-niedz. 8-23:45

Potrawy przyrządzane według domowych przepisów.Szczególnie polecamy humus - żydowskie danie z białego grochu, czosnku i oliwy z oliwek.  Aby jednak móc nasycić zarówno ciało i duszę, w Café Młynek znajduje się galeria - fotografia, malarstwo, rzeźba. Ciekawym wydarzeniem był na przykład koncert mis kryształowych.

 

Spółdzielnia Organic Bar

ul. Meiselsa 11

pon.-niedz. 11-23

Jest to pierwszy w Krakowie eko-fast food – „ekowrapy” na wynos z sycącymi nadzieniami z warzyw, roślin strączkowych, kaszy, ryżu itd. Do tego zupy, lunche, sosy, zdrowe surówki, świeżo wyciskane soki, orzeźwiające smoothies i koktajle, kawa i herbata Fair Trade i ekologiczne piwa. Letnim absolutnym hitem okazał się deser - trójkolorowy sernik z nerkowców z borówkami i daktylami.  

 

 

Wrocław

 

Machina Organica

ul. Ruska 19

wt.-sob. 11-22

niedz. 14-21

Czy wiele jest miejsc we Wrocławiu - a nawet w Polsce – gdzie można zjeść makaron pokrzywowy? Na dodatek w kremowym sosie z kalafiora, z dodatkiem cukinii, suszonych pomidorów i czarnych oliwek + sałata z klasycznym sosem vinegrette. Dla samego tego dania warto tutaj wpaść. Machina nie podaje dań smażonych, a część z potraw powstaje dzięki dehydracji, czyli zasuszaniu. Wegańsko i bez glutenu.

 

Nalanda

Plac Kościuszki 12

pon.-sob. 10-20

niedz. 11-20

KsięgarnioKawiarniaVegedajnia Nalanda jest miejscem, w którym dobra literatura, dobra kawa, herbata i kuchnia wegetariańska wg 5 przemian mieszkają pod jednym dachem. Warsztaty oddechowe i zdrowego ożywiania są jednymi z wielu propozycji. Zestaw obiadowy: zupla i drugie danie kosztuje 25 zł.

 

Vega bar wegetariański

ul. Rynek 27a

pon. -czw. 8-19

pt. 8-21

sob. 9-21

niedz. 9-19

 Lokal jest pierwszym barem wegetariańskim i wegańskim w Polsce - powstał w 1987 r. Od 2013 r. jest Vega lokalem w 100% wegańskim. Potrawy przygotowywane są wyłącznie z produktów roślinnych: ze świeżych warzyw i owoców, roślin strączkowych, kasz, orzechów, nasion i ziół. Nie używają półfabrykatów, konserw i żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby na diecie bezglutenowej i diabetycy również znają ciekawe dania dla siebie w tej restauracji.

 

Najadacze

ul. Nożownicza 40

pon.-czw. 11-20

pt. 11-21

sob. 12-21

niedz. 13-20

Inspiruje ich kulinarna podróż dookoła świata, szczególnie kuchnia Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wszystkie posiłki są w 100% roślinne (wegańskie), odpowiednie również dla wyznawców Judaizmu (Kosher) i Islamu (Halal). Potrawy bezglutenowe są oznaczone w menu. Kawa i herbata mają logo Fair Trade. Firma zajmuje się również cateringiem.

 

Złe Mięso

ul. Ofiar Oświęcimskich 19

pon.-sob. 12-21

niedz. 13-12

W hot-dogu zamiast mięsa znajduje się parówka sojowa, są też wegańskie wersje burgerów np. WĄS burger - kotlet z cebuli i kaszy jaglanej z zasmażanymi pieczarkami. Powodzeniem cieszą się także wegańskie słodko - słone bułeczki z masłem orzechowym, cynamonem i czili oraz z wegańskim serem, pieczarkami i sosem pomidorowo bazyliowym.

 

Kalaczakra

ul. Kuźnicza 29a

pon.-śr. 10-02

czw.-sob. 10-04

niedz. 12-04

Napisali o sobie: „Miejsce spotkań, multikulti, lucky people open centre, galeria.Wyśmienita włoska kawa, yerba mate na gorąco i zimno, wegańskie smakołyki i wiele, wiele więcej...!” Dania i napoje to przeciętnie koszt 10 zł. Nazwa Kalaczakra oznacza Koło Czasu i odnosi się do buddyjskich praktyk medytacyjnych. Kawiarnia współpracuje z ruchem Hare Kriszna, który raz z tygodniu rozdaje jedzenie za darmo.

 

Warszawa

 

Vege Miasto

Al. Solidarności 62 a

pon.-niedz. 12-21

Naturalna, zdrowa, roślinna kuchnia/vegańska.Codziennie pyszny i sycący zestaw lunchowy w cenie 25zł. Duży wybór dań z karty, eko lody bez cukru własnej produkcji, vegańskie ciasta , słodkości bezglutenowe. To jedyny bar vegański, który na swoim facebook prowadzi intensywną rozmową ze swoimi gośćmi. Zawsze można dopytać o konkretne składniki i w jaki sposób dane danie zostało przygotowane.

 

Mysa

ul. Wilcza 60

pon.-pt. 08.30-21

sob. 09-21

niedz. 9-20

Mysa znaczy odpocząć, zatrzymać się, zrelaksować. Samemu lub z przyjaciółmi, przy książce, muzyce, grze. I dobrym jedzeniu. Intrygująco zapowiadają się śniadania: Śniadanie Supermocy, Galaktyczna Granola, Super Miska, Małpi Biznes, Śniadanie na Pieć, Na Wypasie i Z jajem. 

 

Niezłe ziółko

ul. Krucza 17

pon.-czw. 8-20

pt. 8-22

niedz. 9-22

Kawiarnia we francuskim stylu, jasna, kameralna, z elegancką antresolą oraz wielkimi oknami i parapetami, które też służą za stoły.  Na ladzie znajduje się kosz z bagietkami i innymi bułkami, oraz wiele słodkich i kolorowych tart i ciast. Codziennie do wyboru mamy ciekawą, sycącą zupę np. z miniaturowych żółtych cukinii z pól pana Ziółko. W sałacie tygodnia jesienią znajdziecie sezonowe pyszności: pieczone gruszki i soczyste figi. Są też orzechy włoskie, a wszystko na mieszanej sałacie ze szpinakiem i rukolą, doprawione słoną fetą i winogronami. 

 

Dwa Osiem

ul. Zamoyskiego 26 a

pon.-niedz. 9-00

Podobno to jedno z najlepszych miejsc na Pradze Południe. To sklep i serwis rowerowy połączony z klimatyczną kawiarnią. Menu zaskakujące. Wszyscy chwalą pierogi. Ciasto podają grejpfrutowe z rozmarynem. Zupa kosztuje 8 zł, drugie danie 12 zł, a zestaw 18 zł. Na miejascu można wziąć udział raz w tygodniu w zajęciach jogi (dla uczestniczących kawa za darmo). Oraz w wielu koncertach i akcjach społecznych.

 

Krowarzywa

ul. Hoża 42

pon.-czw. 12-23

pt.-sob. 12-00

niedz. 12-23

Hasło przewodnie brzmi: „krowa pozostaje żywa”. Proponują wyłącznie  wegańskie burgery i dodatki ze zdrowych, lokalnych, i sezonowych produktów, bułki pieczone według naszej receptury na mleku roślinnym, sosy domowej roboty, kawy od Zapatystów i herbaty fair trade, koktajle warzywno-owocowe oraz wegańskie ciasta, np. tiramisu na bazie mleka kokosowego. Nie używają mrożonek, glutaminianu sodu i GMO oraz mikrofali.

 

Green Peas

ul. Szpitalna 5

pon.-pt. 11-20

sob.-niedz. 12-20

Podstawą smaku potraw są naturalnie rosnące warzywa, wolne od modyfikacji genetycznych i środków chemicznych. Ich produkcja jest zgodna z prawami natury.  Bar został stworzony z myślą o Państwa zdrowiu i z troską o środowisko naturalne. Lunch menu kosztuje 16 - 19 zł w godzinach 12.00 - 16.00.

 

Kawiarnia Fawory

ul. Mickiewicza 21

pon.-czw. 08-23

pt. 8-00

sob. 9-00

niedz. 9-23

Bliskie jest im wszystko, co łączy się ze zdrowym stylem życia i świadomością bycia obywatelem świata.Lubią alternatywne brzmienia, lubią wiedzieć, co jedzą i skąd to pochodzi, cenią młodą sztukę. Proponują nowe podejście do spędzania czasu w mieście. Podają kuchnię wegetariańską przygotowaną według zasad pięciu przemian. Dużą popularnością cieszą się nasze pasty np. z fasoli czy groszku zielonego i pasztety wegańskie z soczewicy czy pestek dyni. 
 

Âu Lạc - Oriental & Vegetarian Food

pon.-sob. 10-21

niedz. 11-20

Zapraszają miłośników kuchni Azji południowo-wschodniej na wyjątkowe orientalne jedzenie w Au Lac. Au Lac ma bardzo bogate menu dań wegańskich. Rozmaite dania z kotletów sojowych, tofu i seitanu. Poza tym radzą koniecznie wypróbować Spring Rollsy i zupę Pho - wszystko w wersji wegańskiej!

 

Przemiana

ul. Kopernika 25

pon.-czw. 12-21

pt.-sob. 12-22

niedz. 12-20

Specjalizują się w dostępnej i ekonomicznej wegańsko – wegetariańskiej kuchni, używając wiedzy i metody „Pięciu przemian.” Zupy kosztują 6-10 zł, dania główne 10-16 zł, dodatki – 3 zł. Na deser np. bezcukrowe, wegańskie rafaello. Przez cały dzień można też załapać się na aromatyczny kompot jabłkowo-cynamonowy za 4 zł.

 

The Loving Hut

Al. Jana Pawła II A lok. 8

pon.-sob. 11-21

niedz. 12-20

The Loving Hut International Co. Ltd. rozpoczęło swa działalność w 2008 roku i jest dynamicznie rozwijająca się na świecie wegańska sieć gastronomiczna. Do dnia dzisiejszego zostało uruchomionych prawie 200 punktów, co pokazuje rosnące w świecie zainteresowanie zdrowym pożywieniem roślinnym. Wszystkie nasze potrawy są skomponowane wyłącznie z naturalnych składników roślinnych, niemodyfikowanych genetycznie. 

 

Secret Life Cafe

ul. Słowackiego 15/19 (Żoliborz)
pon - czw.: 08:00 - 21:00
pt.: 08:00 - 22:00
sob.: 10:00 - 22:00

Świeża kawa, zdrowe jedzenie, domowa atmosfera, lokal przyjazny pieskom. Przykładowy wpis na ich facebook: „Właśnie wyskoczyła z pieca pyszna tarta z paprykami od Pana Ziółko, cebulką i czosnkiem, przyjechały bezy, a Patrycja zaszalała na malinowo; mamy tofurnik z daktylami, migdałami i miętą oraz super kruche ciacho z jabłkami, kaszą manną i świeżymi owocami! Smacznego:)!”

 

Gruszki Pietruszki

ul. Garbarska 3 i 5

pon. - pt.: 16.00 - 00.00
sob. - niedz.: 10.00 - 00.00.

Gruszki Pietruszki to nowe miejsce na mapie Warszawy dla wegan i wegetarian, dla miłośników zdrowej żywności oraz mięsożerców, którzy mogą u nas przeżyć niezapomnianą przygodę z pokrzywą, jarmużem, topinamburem czy tempehem. W bistro Gruszki Pietruszki króluje kuchnia wegańska i wegetariańska oraz bogata oferta win wegańskich i tych pochodzących z upraw biodynamicznych. 

 

Marrakesh Café

Al. Jerozolimskie 123 A

pon.-pt. 9-22

sob.-niedz. 11-22

Wszystkie potrawy w Marrakesh Cafe są wegetariańskie. Zacznij dzień marokańskim śniadaniem w Marrakesh Cafe (już od 7:30). Zjedz bajecznie kolorowy lunch, a wieczorem wpadnij na wino i sziszę. W niedzielę zapraszamy z rodziną i przyjaciółmi na całodniową fiestę. Tażin, słodki kuskus, świeża mięta, cynamon, kmin, kolendra… Brzmi smacznie?

 

Veg Deli

ul. Radna 14

pon.-sob. 12-22

niedz. 12-20

VEG DELI to nowoczesna, stylowa restauracja wegetariańska oraz wegańska dla wszystkich otwartych na zdrowe jedzenie i szacunek dla życia. To również to piękne wnętrze w starej kamienicy z ogromnymi oknami z widokiem na cichą ulicę Radną. Można wyprawić tu urodziny, spotkać się z Klientem na lunch lub z ukochaną osobą na randkę lub spotkanie towarzyskie.

 

Tel Aviv

ul. Poznańska 11

pon.-pt. 9-12.30

sob.-niedz. 10-01

Tel-Aviv Delicafe jest bezpretensjonalną miejscówką, w której każda i każdy czuje się swobodnie. Tu wiek nie istnieje. 80-letnie panie przy filiżance kawy i serniku, hipsterski właściciel agencji PR ze swoimi psami i przytulone do siebie dziewczyny.  Z głośników sączy się bliskowschodnia muzyka, nawet najzatwardzialsi zwolennicy kotleta zajadają się vege-lunchem, a życie jest proste.

 

Marta Chowaniec

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka