Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » ZDROWIE » Szałwia

Szałwia

w lecznictwie kosmetyce i kuchni

Tego śmierć nie ubodzie, co szałwię ma w ogrodzie - głosi przysłowie ludowe.

pęczek liści szałwiNie bez przyczyny to znane już od kilkuset lat w Polsce zioło dorobiło się własnej ludowej mądrości. Arabscy uczeni twierdzili, że jej spożywanie wydłuża ludzkie życie. W średniowieczu uważana była za afrodyzjak. Obecnie szałwia wykorzystywana jest zarówno w kosmetyce, leczeniu jak i w kuchni.

Szałwia to roślina wieloletnia, która osiąga do ok. 60 - 70 cm. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym zapachem. Aromat szałwi jest jednocześnie bardzo silny jak i orzeźwiający. Przypomina zapach kamfory.
To bogate zioło często spotykane jest w przydomowych ogródkach. Do rozwoju potrzebuje żyznej i spulchnionej gleby. Najlepiej bogatej w wapń. Najlepiej rośnie w miejscach gdzie jest dużo nasłonecznienie. Można ją hodować także w doniczkach.

 

szałwia kwitnąca szałwia


Szałwia leczniczo
Roślina ta jest naturalnym źródłem witam A, B1, C oraz PP. Właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne szałwi sprawiają, że jest ona szeroko wykorzystywana w dentystyce. Stosowana jest do płukania gardła i dezynfekcji jamy ustnej. Pomaga zwalczyć problemy z dziąsłami, zwłaszcza ropne zapalenie dziąseł.
Szałwia wpływa korzystnie na układ trawienny. Działa osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Obniża poziom cukru we krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, żółci i wspomaga perystaltykę jelit. Działa łagodząco przy bólach brzucha i wzdęciach.
Napar z szałwi stosuje się także zewnętrznie do zwalczanie problemów \ nadmierną potliwością, otarciach naskórka czy podczas stanów zapalnych skóry. Pomocna jest w stanach zmęczenia, obniżonego nastroju czy podczas okresów słabszej kondycji psychicznej.

Szałwia w kuchni
W smaku szałwia jest gorzkawa, więc należy uważać przy dodawaniu jej do potraw. Najlepiej robić to w trakcie gotowania, bo wtedy jej kamforowy smak łagodnieje. Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Zwłaszcza dobrze komponuje się z wieprzowiną, baraniną, drobiem czy cielęciną. Spotykana jest także jako dodatek do sosów czy ryb, zwłaszcza śledzi i węgorza. Szałwią przyprawiane są także dania z grochem, kapustą czy pomidorami.


UWAGA!!!
Szałwi nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, gdyż ma właściwości poronne i obniża laktację.

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka