Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » AKCJE I INICJATYWY » Weganburger Krowarzywa

Weganburger Krowarzywa

Ledwo co oficjalnie rozpoczęli swoją działalność, a już stają się kultowym miejscem na kulinarnej mapie stolicy - i to nie tylko wegańskiej czy wegetariańskiej. W czym rzecz?

 

źródło: http://www.facebook.com/Krowarzywa?ref=ts&fref=ts

 

Po pierwsze LUDZIE, którzy tworzą to miejsce. Założycielami restauracji jest młody duet przyjaciół: Krzysztof Bożek i Hubert Denis, którzy jak deklarują na swoim fanpage'u "od ponad 15 lat nie jemy mięsa i zdrowo się odżywiamy. Uwielbiamy gotować, a w kuchni ważne są dla nas prawa zwierząt, ekologia i świadome wybory". Misją tego miejsca jest promowanie weganizmu jako zdrowego trybu życia i świadomego wyboru etycznego. I to zdecydowanie uderza, gdy przekroczy się próg baru. Ponadto uśmiechnięta, pełni energii i gotowa aby nas obsłużyć obsługa. Z chęcią wytłumaczą co kryję się pod intrygującymi nazwami, opowiedzą w jaki sposób i z jakich produktów są tworzone posiłki, doradzą.

 

Po drugie JEDZENIE. Obecnie w ofercie znajduje się pięć burgerów: Jaglanex, Cieciorex, Tofex, Seitanex, Warzywex. Wszystkie podawane są z sezonowymi warzywami, na bułkach wypiekanych według wegańskiej receptury. Do wyboru mamy również sosy przygotowywane na miejscu - osobiście polecam BBQ śliwkowy - niebo w gębie! W ofercie znajdują się również "smufi" warzywno-owocowe,  kawy i herbaty fair trade oraz ciasta. A co najważniejsze "Nie damy wam: mrożonek, glutaminianu sodu i GMO."

 

Po trzecie MIEJSCE. Bliskość Centrum to z pewnością największa zaleta dla warszawskich głodomorów. Lokal jest usytuowany na ulicy Hożej 22, tuż przy Marszałkowskiej. Jedyne 30 m2? Nie szkodzi! Tyle wystarczy żeby poczuć klimat tego miejsca. "Krowarzywa" jest ciepłym i jasnym miejscem, z kilkoma barowymi stołami i genialną ławą z poduszkami w oknie. Na stole świeże kwiaty, burgery wypiekane są w piecu (żadnej mikrofalówki!!) a ponadto  serwowane są na talerzach zrobionych ze sprasowanych otrębów pszennych, które są biodegradowalne. Jedyny minus - dłuższe siedzenie jedynie dla wytrwałych, którym nie przeszkadza zapach smażonych kotletów, który dość wnikliwie wnika w ubranie.

 

To jak, ktoś już się planuję wybrać i przetestować na własnej skórze?  Godziny otwarcia: poniedziałek - niedziela 11.00 - 23.00

A więcej info na fanpag'u "Krowarzywa"

 

P.S. Nasz "dowód", że byliśmy i zasmakowaliśmy. Oto Cieciorex i Tofex we własnej osobie:

 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka