Jesteś tutaj: Strona główna » Blog » Kuchnia Eko » Wegański mazurek z figowo-pomarańczową marmoladą

Wegański mazurek z figowo-pomarańczową marmoladą

Moja pierwsza "przygoda" z ciastem bez jajek i to zakończona wielkim sukcesem. Rodzina i znajomi zajadali się i chwalili. I ja też muszę się przyznać, że nie byłam w stanie sobie odmówić kolejnego kawałka. Bardzo sycące, pełnowartościowe i lekko kwaskowate - to są moje ulubione przymiotniki określające ciasta idealne!

UWAGA! Z podanego poniżej przepisu zrobiłam ciasto w okrągłej tortownicy (średnica ok. 24 cm)  + 9 średnich tartaletek (średnica 10 cm).  Do przyrządzenia jednego ciasta zalecam zmniejszyć proporcję o połowę.

 

SKŁADNIKI:

  • 4,5 szklanki mąki razowej
  • 2 szklanki mąki zwykłej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 3/4 szklanki wody

 

  • 400 g suszonych fig
  • 3 pomarańcze
  • powidła śliwkowe ( jeden duży słoik)

dodatkowo:

  • migdały w płatkach
  • cukier, sok z cytryny, woda - na lukier

 

WYKONANIE:

Suche składniki mieszamy (mąka, cukier, płatki), dodajemy olej i wodę i zagniatamy. Ciasto w swojej strukturze będzie dość sypkie. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło, na co najmniej godzinę.

Figi kroimy na małe kawałki. Pomarańcze sparzamy w gorącej wodzie i dokładnie czyścimy. 1,5 pomarańczy kroimy w małe kawałki wraz ze skórką, a resztę obieramy (uwaga na białe skórki, gdyż są gorzkie) i również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy do garnka, polewamy lekko wodą i gotujemy ok. 20 min pod przykryciem, sprawdzając czy owoce już zmiękły.  Po ugotowaniu, zmiksować i wystudzić.

Jedną partią ciasta wylepiamy spód tortownicy (proponuję w miarę możliwości zrobić cienką warstwę). Nakładamy marmoladę figowo-pomarańczową i rozsmarowujemy równomiernie. Nakładamy drugą partię ciasta (jak kruszonkę, aby pokryła powidła), lekko uciskamy, aby powstała jedna płaszczyzna. Nakładamy powidła śliwkowe, które również rozsmarowujemy. Na wierzch kruszymy ostatnią partię ciasta.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (dół i góra). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 60 min. W międzyczasie prażymy migdały na suchej patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Gdy ciasto się ostudzi, tworzymy lukier i polewamy na wierzchu ciasta. Obsypujemy migdałami i gotowe. Teraz już tylko zajadamy ze smakiem! ;-)
 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka