Jesteś tutaj: Strona główna » Blog » Kuchnia Eko » Wegańska zupa gulaszowa

Wegańska zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami niezwykle sycącą zupą gulaszową, mojego autorstwa. U mnie w domu wszyscy się nią zajadali aż im się uszy trzęsły :) Robi się ją bardzo prosto i dość szybko, a efekt naprawdę jest rewelacyjny.

 

 

Składniki:

1 tofu naturalne 

1 mała cukinia

1 marchewka

1 czerwona papryka

kilka ziemniaków 

1/2 małej cebulki (może być też bez cebuli)

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki kolendry

4 łyżki sosu sojowego (tyle żeby wystarczyło do polania i namoczenia tofu, może być też więcej)

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

1 łyżka mąki kukurydzianej

szczypta pieprzu cayenne

koperek lub inne ziółka do posypania (świetnie też smakuje z pokrojonym  świeżym szczypiorkiem)

 

Wykonanie:

Tofu pokroić i namoczyć w sosie sojowym z solą i pieprzem. Zostawić na 15-20 minut.
Cebulę zeszklić, dosypać ½ łyzeczki kurkumy, kminku, kolendry - chwilę podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dołożyć świeże oregano (jeżeli jest). Podsmażyć około 5 minut. Dolać tyle wody żeby pokryła warzywa i gotować.
W tym czasie wrzucić tofu na tłuszcz i patelnię, podsmażyć. Dodać do zupy i gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucić majeranek i 1 łyżkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodać sól do smaku i chwilę pogotować. Na koniec można posypać pieprzem cayenne oraz wrzucić koperek lub inne świeże zioła. 

SMACZNEGO :) 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka