Jesteś tutaj: Strona główna » Blog » Kuchnia Eko » Zupa z soczewicy i kokosa

Zupa z soczewicy i kokosa

Dzisiaj przetestowałam przepis na zupę, którą miałam okazję jeść ostatnio w  "VegeMIASTO". Jej smak tak mnie urzekł, że w poszukiwaniu podobnej receptury, znalazłam oryginalny przepis na stronie cateringu zaopatrującego restaurację. Ja to mam szczęście!

Do przygotowania zupy potrzebne nam są:

1 szklanka soczewicy (użyłam zielonej w połówkach, bo taką akurat miałam)

1 opakowanie pomidorów w zalewie

1 łyżka soku z cytryny

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego (lubię mocny smak pomidora)

3 łyżki oleju

4 łyżki wiórków kokosowych

sól (wg uznania)

1,5 litra wody

 

po 1/2 łyżki: kurkumy, curry, cynamonu, imbiru

odrobina chilli

natka pietruszki, grzanki ( z podpieczonego na oliwie chleba i np. ziół prowansalskich)

 

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobne kawałki cebulkę. Smażymy, aż ładnie się zeszkli, uważając żeby jej nie spalić. W międzyczasie wyciskamy czosnek i odmierzamy przyprawy. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy ww. składniki i jeszcze chwilę smażymy.

Do odpowiedniej wielkości garnka przekładamy cebulę, dodajemy pomidory (+zalewa!), koncentrat, soczewicę, sok z cytryny i zalewamy wszystko odmierzoną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż soczewica zmięknie (ok.30 min).  Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe, uważając żeby ich nie przypalić. Dodajemy je do zupy przed samym podaniem.

 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka