Jesteś tutaj: Strona główna » Baza Wiedzy » KONKURSY » Zwycięzcy

Zwycięzcy

Możemy już ogłosić listę zwycięzców naszego konkursu:

1. Halina Trzęsiok

2. Dominika Stokłosa

3. Ilona Rudzka Zygadło

 

 

A oto nagrodzone przepisy:

Najbardziej nas urzekła kapusta z miodem, jako też najbardziej wielkanocna ze  zgłoszonych potraw - a akurat czas był świąteczny. Zresztą od Pani Haliny otrzymaliśmy jeszcze dodatkowo ciekawe przepisy na różne sałatki.

Natomiast pozostałe nagrody ... no cóż zwyciężyły jednak słodkości, które dominują w potrawach z miodem w roli głównej - choć nie są najzdrowsze, ale jak ktoś prowadzi zdrową dietę (którą promujemy) od czasu do czasu może sobie pozwolić na odrobinę słodkich potraw. Patrzymy na to z wyrozumiałością... Pamiętajcie, że jeśli oprócz miodu używacie też cukier - aby był nie rafinowany.

 
1.  Kapusta z miodem
 

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
1 szklanka wody
1 średniej wielkości marchew
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego KAMIS
0,5 łyżeczki soli
płaska łyżeczka kminku całego KAMIS
5 łyżek miodu gryczanego
1 płaska łyżeczka cukru
kilka kropli octu balsamicznego
 
Przygotowanie:

W głębokim garnku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz marchew startą na drobnych oczkach. Wrzucić kapustę, zalać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 min. Odcedzić, zostawiając trochę płynu. Postawić na piec. Dodać miód i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz dużą ilością kminku.

Kapusta jest świetnym dodatkiem do Wielkanocnego obiadu. Smakuj wybornie jako przekąska lub jako osobne danie. Zarówno na ciepło jak i na zimno.

2. Pomarańczowo-miodowe pierniczki
 
 
pomarańczowe pierniczki
2, 5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukry pudru
3 duże łyżki miodu (roztopionego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1 jajko
5 łyżek margaryny
3 łyżeczki soku z pomarańczy
skóra z 1 pomarańczy
 
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy na idealnie gładkie ciasto , stolnice posypujemy mąką, wykrawamy pierniki ;  na blachę kładziemy papier , a na nim pierniki, pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, polewamy czekolada lub lukrem,orzechami,  wg uznania ...
 
3. Miodownik
 
 
    20+10+25 dkg margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    3+3 łyżki miodu
    2,5 szklanki mleka+ 2 łyżki
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    2 szklanki orzechów włoskich
    0,5 szklanki cukru pudru
 
 Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, następnie 3 łyżki miodu podgrzane wcześniej z 2 łyżkami mleka oraz całe jajka i 20 dag margaryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy nimi blaszki. Na patelni rozgrzewamy 10 dag margaryny, 3 łyżki miodu i dodajemy posiekane orzechy. Prażymy je kilka minut, po czym masę wykładamy na jeden blat ciasta. Oba blaty pieczemy przez 15- 20 minut w temperaturze piekarnika 170 stopni. Budyń gotujemy na mleku, gdy przestygnie miksujemy pozostałą margarynę z cukrem pudrem i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Masą przekładamy dwa placki ciasta. Placem z orzechami powinien być na górze. Tak przygotowane ciasto najlepiej smakuje około 1- 2 dni po przygotowaniu, nie jest wówczas suche. 
 
 
 

Dodaj komentarz

Komentarze



Inowacyjna gospodarka